Jste na zahradě jako ryba ve vodě a s přicházejícím podzimem zatlačujete slzu, protože víte, že sklizeň brzy skončí a jaro je daleko? Rozumíme! Máme tu pro vás ale tip, jak se rovnou začít připravovat na další jaro. A tím je semenaření rajčat.
Semenaření rajčat je jednoduchý a ekologický způsob, jak si zajistit semínka pro příští sezónu. Ušetřete peníze a ujistěte se, že si budete moci další rok pochutnat na své oblíbené odrůdě.
Proč semenařit
Semenaření rajčat má mnoho výhod. V první řadě nemusíte každoročně kupovat nová semínka, takže ušetříte nějaké peníze a zároveň snižujete ekologickou stopu. Dalším důležitým důvodem je přizpůsobení rajčat místním podmínkám – s každou generací se odrůdy lépe adaptují na podnebí a klima vaší zahrádky. Kromě toho semenaření přispívá k udržení rozmanitosti odrůd, což je důležité pro zachování genetické variability a odolnosti vůči chorobám.
Jaká rajčata pro semenaření využít
Setkat se můžeme s nehybridními a hybridními odrůdami. Pro semenaření jsou vhodné ty nehybridní, volně opylované. U těch totiž mateřská roslina předá své vlastnosti další generaci a vy víte přesně, co od nových sazeniček očekávat.
Hybridní odrůdy, nebo též šlechtěné, jsou takové, které jsou nakřížené tak, aby kombinovaly ty nejlepší vlastnosti dvou odrůd. Jedná se o tzv. hybridy F1, tedy první křížení. Tím získávají rostliny různé benefity. Kombinovat se tak může například chuť a odolnost vůči chorobám, výnosy nebo třeba dozrávání. V další generaci už ale klesají na výnosech. Pokud byste chtěli další rok znovu hybridní odrůdu, je nejlepší si semínka zase koupit a mít tak jistotu, že budou mít požadované vlastnosti.
Semenaření krok za krokem
Pro semenaření vybírejte rajčata, která jsou plně zralá, velká, zdravá a typická pro danou odrůdu. Rajče rozkrojte příčně a semínka vyjměte do sklenice, nejlépe bez přebytečné dužiny. Případně můžete po rozkrojení rajčata do sklenice vymačkat (vhodné zejména u menších plodů).
Přidejte trochu vody, aby proběhla fermentace, která odstraní gel kolem semínek obsahující látky bránící klíčení. Sklenici nechte cca 3 dny na teplém místě. Semínka můžete každý den promíchat.
Jakmile získá voda mírně mléčné zbarvení a obsah se rozdělí na dvě vrstvy, je čas. Zdravá semínka se usadí na dně sklenice a ta, která nejsou v pořádku budou plavat na povrchu s dalšími nečistotami a dužinou.
Vrch směsi opatrně odlijte, abyste se nečistot a nevhodných semínek zbavili. Zdravá semínka pak přelijte do sítka a propláchněte vodou.
Semínka rozložte na papírový tácek (zkuste je od sebe co nejlépe oddělit) a nechte schnout asi týden v dobře větrané místnosti. Správně usušená semínka poznáte podle jemných bílých chloupků na povrchu. Gratulujeme. Máte semínka rajčat připravená pro další sezónu! Semínka uložte do vzduchotěsného sáčku a nezapomeňte popsat názvem odrůdy a ideálně i rokem.
Jak semínka uchovat
Pro dlouhodobé uchování semínek je důležité je skladovat v suchu, chladu a tmě. Ideálním místem je chladná spíž nebo lednička. Dobře uskladněná semínka vám vydrží i několik let. Znáte tu radost, když sklizíte zeleninu, kterou jste si vypěstovali od semínka? Tak počkejte na ten pocit, až budete sklízet tahle rajčátka! A kdybyste si během dlouhé zimy chtěli udělat něčím radost, aby vám to rychleji uteklo, můžete si na jejich sázení pořídit tenhle krásný pěstěbní set. :)